Thursday, February 2, 2012

KAMI BOLEH AMBIK TEMPAHAN (:

aku nur fitrah ; bukan nur izzah sangat teringin hendak menikmati kek batik . DAMN SERIOUSLY . kalau aku tak dapat makan kek batik dalam mase seminggu lagi makanya aku akan mati kempunan. aku akan menghantui semua orang yang berkaitan . aku sangat berterima kasih kepada shezraill yang telah buat aku mengidam bende ni . aku telah memaksa si shezzrail untuk mengajar aku membuat kek ini .tiade orang lain yang lebih layak unuk mengantikan chef zamir kecuali chef shezzrail . LOL .
okyy dah masak , lantak . aku main masuk je segala ape yang  bahan  ade kat situk . aku duduk sibuk tengok resipi sampai hangit bahagian bawah . bukan salah aku . nahh salah kau laa text aku .siapa suruh .


muka penuh kegembiraan melenyek kek batik  macam nak lenyek  tanah rasanya . aduhh penat , lenguh badan . kalau ade orang sanggop ganti tempat aku lenyek , akan ku bagi duit seribu .

mak dengan ushu pun tolong lenyek lenyek . ambik hang sampai dua , tiga tangan duduk lenyek .fuhh bau kek lepas masak . macam bau dekat secret recipe . aku tak tipuu oo . jiran aku pun boleh terliurr 


muka tak boleh lebih excited lagi dapat makan kek batik puas puas sampai boleh simpan untuk bekalan di kemudian hari . kalau aku ade kawan kerja pos laju akan ku hantar sample kek aku kepade semua rakan rakan seantero dunia. tapi malangnya aku cuman buat satu loyang dan aku tak ada kawan kerja pos laju .

                                                                    TADAAAAA ;

nahhh , aku tak amik dekat google eh ? ini memang real punya kek  batik  hasil titik peluh aku . aku tahu semua bakal terliurr  .  sabar sabar yee , nanti birthday kau orang aku pos . YEAHH .



mungkin laa ade yang berminat nak buat dekat rumah , aku sangat galakkan sebb mudah dan hasilnya sangat memuaskan; disebbkan aku baik hati aku bagi recipe sikit . do enjoy yea; nanti jangan lupa bayar aku . hehe

BAHAN BAHAN ;

1) butter setengah buku
2)milo setengah cawan , ke secawan ke
3)biskut marie 600g , kalau nak sedap beli yang timbang . dia ade kemanisan asli .
3)susu pekat manis setengah tin

PROCEDURE ;


1) panaskan butter dalam periuk kace / kuali ke ape ke  sampai cair . kacau sampai dah cair . keep kacau sampai tak berketul ketul . jangan duduk tinggal macamtu je . nanti hangit . padan muka


2)masukkan susu pekat manis setengah tin sambil kacau *api kasi slow je sepanjang masak , jangan bukak api macam nak masak keuw teow goreg pulak


3) masukkan milo , based pade pengamatan aku , better if milo tu bancuh dulu . tapi kalau malas sangat hang masuk jea macam aku . main agak2 jeaa, masuk yang serbuk terus . ini bagi yang malas sangat laa


4)hang kacau laa , sampai sebati . see aku dah cakap . penat kan kacau . sabar sabar , aku lupa nak cakap hang kenala hancurkan dulu biskut marie tuh . tapi janganlaa blender pulok dah, nanti jadik serbuk marie .  main patah patah jea semua biskut tuh.


5)lepas tuh , hang masuk pelan pelan biskut marie tuh dalam campuran tadi . jangan laa masuk sekali gus wehh , tak muat kuali mak hang nanti .


6)teruskan kacau dan kacau sampai biskut tu sebati dan lembut sambil tambah lagi biskut sikit sikit . mintak laa tolong adik hang ke , mak hang ke , sebb penat kacau .


7)hang jangan texting or calling2 macam aku , nanti hangus sikit . hang teruskan kacau sambil kawal api . bukan susah nak kawal bukan hang guna dapur kayu api . kan?


8)kacaulaa hang sampai lebam. haha. then lenyek2 sikit bagi biskut betul2 sebati . kuat kuat sikit lenyek wehh , time sarapan hang kene makan banyak sikit . sebb hang perlu tenaga nak lenyek2 . agak2 macam pekat sangat tambah air massak sikit2 . jangan amik air paip nanti keracunan .


9) amik loyang mak hang , sapu mentega keliling bawah atas tepi segala .sambil kawan hang masukkan segala campuran tadi . sambil tuhh , hang nak yang sedap hang kena lenyek2 lagi time dah masuk loyang . jangan lenyek guna tangan , gelii laa, guna sudip nasik ke ape ke .



10)part nii aku suka , bau dapur macam bau dekat kedai kek dah . lepastu hang tggu sejuk sikit . jangan makan lagi . lahap sangat pun hang tunggu dulu laa sikit


11)nak cepat hang rendam bawah loyang tu dengan air , tapi janganlaa sampai masuk air dalam loyang wehh .


12)sabar punya sabar hang tunggu hang bolelaa pi online dulu kaa , tenok resepi dulu ka . tengok raja lawak ka . then sejuk hang masuk loyang2 sekali dalam peti ais . jangan masuk tempat ikani kan atas beku tuh . masuk dekat yang bawah ja

13)agak agak tak sabor sangat laa , dalam 15 min . hang bawak keluar then hang potong laa .







makan dengan family hang .kalau tak sedap hang suruh jugak diorang makan . pakse . sampailaa depa tak lalu dah .
tapi kalau hang ikut segala petua tturun temurun aku nii . mesti kek hang habis cepat .hang nak cepat ambik yang tulisan bold merah je. itu isi2 penting nyaa . adik hang mesti nangis2 nak lagi. hang pun mesti rase gian nak buat lagi .aku tak tipu oo. kalau tak jadik carik aku yaa . ape2 pertanyaan ke . hang boleh laa lain kali tambah badam ke , kacang ke , kismis ke . kurama ke. ikut suka hang laa , jangan masuk ayam , sotong dah.
 BYEE .

p/s ; nanti aku nak buat dadih pulok . nantikann . slrpppp.








4 comments:

  1. dari aritu ko citer pasal kek batik, aku dh terkangkang terliur dh..bufday aku nnt kirim seloyang..bhahahak,,sukahati je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun harituk duudk mengidam . nii haa ape kate hang buat je . senang je kalau ikut petua aku tuh . hehe . alamak seloyang ? wowww , banyak kos nye tuh . hahahaha

      Delete
  2. baca ni aku dpat idea baru nak beraktiviti dirumahh aku..haha
    lepas ni ak nak try buat bnde ni lakk..puding keremal ak dahh try sampai muak muak aku makan dahh!!haha
    *ps:kalau kau nak tukar biskut marie ni kpd biskut butter boleh gak..tp namadia bkan kek batik laa dia jadi biskut batik..sedap gakk..rangop rangop skit..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah , ajarlaa aku buat puding karamel wehh . aku dah tengah mengidam puding karamel pulak nii . tapi senang tak ? if senang aku nak ahh . kalau susah aku malehh aaa . hehe.aku biskut butter pun taktau . hehe itulaa mak aku kate ni bukan sepatotnye dipanggil kek , sebb tak kena bake pun . asalkan sedop sudahh . hehe

      Delete